Het zindelijk maken van je Pup

 

Een puppy zindelijk maken is één van de belangrijkste onderdelen van de opvoeding van een pup. Hierbij kan een bench als hulpmiddel gebruikt worden. Per pup kan er een enorm verschil zitten in de snelheid waarmee ze zindelijk zijn. Als baasje is het belangrijk om consequent en geduldig te zijn. Het kunnen ophouden van de urine en de ontlasting vergt namelijk ook een lichamelijk groeiproces van het beheersen van de blaas- en kringspieren.

Zindelijkheid begint al in het nest

De basis van de zindelijkheid krijgen ze al mee vanaf hun geboorte. De eerste paar weken houdt de moeder de nestomgeving schoon. Zodra de puppy’s rond gaan lopen, zoeken ze steeds meer de buitenkant van het nest op om daar hun behoefte te doen. Pups die in een te klein nest opgroeien ontwikkelen dit gedrag minder sterk. Door gebrek aan ruimte leren puppy’s dat het bevuilen van hun eigen nest ‘normaal’ is. Bij deze puppy’s is het lastig om ze later zindelijk te krijgen.

Overdag buiten de bench

Wanneer je pup overdag buiten de bench is en vrij in de kamer rondloopt, dien je goed op hem te letten. De verleiding is erg groot voor de hond om rustig in een hoekje van de kamer zijn ontlasting te deponeren. Hij weet immers nog niet beter. Als je je pup al snuffelend rond ziet scharrelen of zenuwachtig op en neer ziet dribbelen, dan is de kans groot dat hij moet ontlasten. Door de hond op tijd naar de ‘juiste’ plek te brengen, leert de hond waar hij wel kan ontlasten.

Drinken en eten

Geef de pup na 21.00 uur geen drinken en eten meer. Dit helpt nachtelijke uitstapjes te voorkomen.

Hoe vaak moet je een puppy ‘uitlaten’

Puppy’s moeten vaker hun behoefte doen dan volwassen honden. Naarmate de pup ouder wordt zal hij steeds minder vaak naar buiten moeten om zijn behoefte te doen. De tijd dat de pup zijn ontlasting kan ophouden neemt dan toe.

Vaste toiletplekjes

Kies voor je puppy een paar vaste plekjes waar hij zijn behoeftes mag doen. Zo weet hij wat van hem verwacht wordt op die plekken. Prijs je pup als hij zijn behoefte buiten heeft gedaan met een aai of wat lekkers. Als je een paar plekjes afwisselt, voorkom je dat hij later nog maar op 1 plek zijn behoefte wil doen. Vergeet de poepzakjes niet!

’s Nachts naar buiten

Puppy’s hebben geen controle over hun blaas, ook ’s nachts niet.  Om de zindelijkheid ’s nachts te ondersteunen, en als je bepaalde moment niet op hem kunt letten, kan je gebruik maken van een bench.

Bench als hulpmiddel

Een beperkte ruimte zorgt ervoor dat het natuurlijke zindelijksheidsgevoel van jouw pup wordt geprikkeld, net zoals dat gebeurt in het nest. Honden zijn van nature hygiënisch en bevuilen niet hun eigen plekje, mits ze in de eerste weken genoeg ruimte hebben gehad in het nest. In een bench heeft de pup een beperkte ruimte, waardoor hij zijn behoefte op zal houden. Maar dit lukt natuurlijk niet urenlang. Hou de richtlijnen van bovenstaande schema daarom goed aan. Voordat je een puppy voor een langere tijd in de bench kan laten zal je puppy eerst moeten wennen aan de bench. Het is belangrijk dat je voor de puppy de juiste maat bench aanschaft. Maar vergeet de wekker niet te zetten! Je pup redt het gewoon niet om droog door de nacht te komen en zal zijn behoefte in de bench doen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Ongelukjes in huis

Let de gehele dag goed op jouw kleine viervoeter. Als je ziet dat jouw pup op het punt staat zijn behoefte in huis te doen (snuffelt over de grond en loopt rondjes), til hem dan op en breng hem naar buiten. Door het optillen krijgt de pup een plasrem. Heeft hij buiten zijn behoefte gedaan? Beloon hem dan uitbundig.

Ben je een keer te laat en heeft hij al zijn behoefte gedaan? Maak dan, net als de moederhond in de nest doet, de plek goed schoon. Dit kan je doen met heet water en neutraliseer de geur door middel van een neutraliserende spray of azijn. Dit voorkomt dat de pup die plek steeds weer gaat gebruiken om zijn behoefte te doen. Straf de pup niet voor dit ongelukje. Geef de pup geen enkele vorm van aandacht. Straffen voor onzindelijkheid zorgt er voor dat de pup bang wordt om in jouw nabijheid zijn behoefte te doen en het voortaan ergens doet waar je het niet kan zien, zoals achter de bank .

Niet straffen!!

Als je ziet dat je puppy zijn behoefte in de kamer gedaan heeft, straf hem dan niet. Hij ziet geen tussen zijn plasje en het boze baasje. Dus nooit met de neus door zijn plas halen! Alleen als je je pup op heterdaad betrapt, heeft het nut om ‘foei’ te zeggen en hem buiten op de vaste toiletplek te zetten. Verwacht in het begin regelmatig ongelukjes. Belonen na goed gedrag stimuleert echter enorm en snel zal je pup begrijpen wat je van hem verwacht.

Negeer dus de ongelukjes en beloon de pup heel enthousiast en uitbundig als hij zijn behoefte buiten heeft gedaan. Op deze manier bereik je zo snel mogelijk het gewenste resultaat.

Plassen vòòr de wandeling

Veel hondeneigenaren wandelen met hun puppy totdat hij geplast heeft. Dan prijzen ze hem en gaan naar huis. Als jij dit ook doet zal je pup leren, dat zijn behoeftes doen betekent dat hij weer naar binnen moet. Als je pup buiten zijn leuk vindt, zal hij zijn plas ophouden. Als je opgeeft en naar binnen gaat, ontploft de blaas van je pup bijna en laat hij zijn plas binnen lopen. Daarom is het beter de volgende keer je pup eerst te laten plassen. Daarna speel je met hem of ga je wandelen als beloning.

Onderdanigheidsplasjes

Wanneer er iemand op bezoek komt of de pup ziet andere honden kan hij een beetje urine laten lopen. Dit worden ook wel onderdanigheidsplasjes of deemoedplasjes genoemd en hebben niets met zindelijkheid te maken. Wanneer de pup dit doet kan jij of het bezoek in eerste instantie de pup negeren. Als hij rustig blijft kan je hem na enkele minuten begroeten. Doe dit niet te enthousiast, want dan krijg je hetzelfde effect en laat de pup alsnog een beetje urine lopen. Uiteindelijk groeien honden hier gewoon overheen.

Op commando plassen

Het kan handig zijn je pup op commando te leren plassen. Als je bijvoorbeeld wilt dat hij tijdens een stop onderweg ook daadwerkelijk plast. Leer het commando aan, door het te zeggen als je pup begint met plassen.

Houd moed

Sommige puppy’s zijn heel snel zindelijk, terwijl anderen er langer over doen. Jouw puppy zindelijk maken vergt daarom tijd en geduld, maar dat zal uiteindelijk beloond worden. Zorg dat de pup vaak genoeg naar buiten gaat en beloon hem uitbundig en enthousiast als hij zijn behoefte buiten doet. Gebeurt er een ongelukje? Straf de pup dan niet. Dat zal alleen maar een averechts effect hebben.

Negeer dus de ongelukjes en beloon de pup heel enthousiast en uitbundig als hij zijn behoefte buiten heeft gedaan. Op deze manier bereik je zo snel mogelijk het gewenste resultaat.

Houdt er rekening mee dat een jonge hond pas 100% zindelijk is
als hij 6 maanden is!